Mechanische tests

Om eigenschappen als krasvastheid, hechting en elasticiteit te testen, zetten we diverse genormeerde tests in. Deze vertellen ons direct wat de kwaliteit van het oppervlak van uw product is. Onze mechanische tests:

  • Buchholz hardheidstest
  • Cilindrische buigtest
  • Conische buigtest
  • Laagdiktemeting
  • Potloodhardheid
  • Ruitjesproef

Bel 013 – 463 06 88 voor meer informatie.

Benieuwd naar onze tarieven?

Bekijk onze prijzen
BUCHHOLZ HARDHEIDSTEST

Deze methode bepaalt de indruk-hardheid van coatings volgens ISO 2815-2003. Een scherp wieltje, verzwaard met een geijkt gewicht, wordt gedurende een vastgestelde tijd op het te testen oppervlak geplaatst. De lengte van de achterblijvende vervorming in de coating geeft een indicatie van de indruk-hardheid van het oppervlak.

Wat meten we?
Hardheid

Welke materialen kunnen we testen?
Deze test is geschikt voor gecoate materialen en voor hout en kunststof zonder coating.

CILINDRISCHE BUIGTEST

Dit is een methode om de elasticiteit van een coating te meten volgens AS/NZS 1580.402.1, ASTM D 522-B, ASTM D 1737, ISO 1519-2 en JIS K 5600-5-1. We buigen het testpaneel om een cilinder. Naarmate de diameter van de cilinder kleiner is, wordt de coating zwaarder belast. Na de test controleren we het testpaneel op scheuren of beschadigingen.

Wat meten we?
Elasticiteit

Welke materialen kunnen we testen?
Deze test is geschikt voor gecoate metalen.

CONISCHE BUIGPROEF

Deze methode test de elasticiteit van een coating volgens ASTM D 522-A, BS 3900-E11 en ISO 6860. We buigen het testpaneel over een taps toelopende buis en controleren het daarna op scheuren. We kijken bij welke diameter van de buis het materiaal beschadigt.

Wat meten we?
Elasticiteit

Welke materialen kunnen we testen?
Deze test is geschikt voor gecoate metalen.

LAAGDIKTEMETING

Snelle meting om de laagdikte van verf en coatings op staal en aluminium te achterhalen volgens ISO 2808 en ISO 2360. We plaatsen een speciale sensor op de coating, waarna het apparaat de laagdikte aangeeft in micrometers. Voor aluminium en staal worden verschillende apparaten toegepast.

Wat meten we?
Laagdikte

Welke materialen kunnen we testen?
Deze test is geschikt voor het meten van verf en organische coatings op metalen ondergronden. Voor het testen van galvanische coatings op metaal gebruiken we de coulometrische laagdiktemeting.

POTLOODHARDHEID

Dit is een eenvoudige methode om de hardheid van coatings te testen volgens ASTM D 3363, BS 3900-E19, ECCA T4, EN 13523-4, ISO 15184, JIS K 5600-5-4. We laten potloden van verschillende hardheidsgraden onder een hoek van 45º met een constante kracht over het oppervlak bewegen. Vervolgens controleren we optisch in hoeverre het oppervlak beschadigd is.

Wat meten we?
Hardheid

Welke materialen kunnen we testen?
Deze test is geschikt voor metaal met een organische coating. En voor alle houten en kunststof oppervlakken, met of zonder coating.

 

RUITJESPROEF

Dit is een methode om de hechting van droge verflagen te meten volgens ISO2409 en ASTM D 3559-B. We snijden twee lijnenseries haaks op elkaar in het product, waardoor een patroon van ruitjes ontstaat. Daarna borstelen we het oppervlak schoon en bevestigen we een stuk plakband op het product, dat we er vervolgens weer aftrekken. We controleren of de lak blijft zitten. Aan de hand van onderstaande tabel bepalen we de classificatie van 0 tot 5.

Classification of test results
Classification Description Appearance of surface of cross-cut area from which flaking has occured (Example of six parralel cuts)
0 The edges of the cuts are completely smooth: none of the squares of the lattice is detached.
1 Detachment of small flakes of the coating at the intersections of the cuts. A cross-cut area not significantly greater than 5% is affected.
2 The coating has flaked along the edges and/or at the intersections of the cuts. A cross-cut area significantly greater than 5%, but not significantly greater than 15%, is affected.
3 The coating has flaked along the edges of the cuts partly or wholy in large ribbons, and/or it has flaked partly or wholy on different parts of the squares. A cross-cut area significantly greater than 15%, but not significantly greater than 35%, is affected.
4 The coating has flaked along the edges of the cuts in large ribbons and/or some squares have detached partly or wholy. A cross-cut area significantly greater than 35%, but not significantly greater than 65%, is affected.
5 Any degree of flaking that cannot even be classified by classification 4.

Wat meten we?
Mate van hechting

Welke materialen kunnen we testen?
Deze test is geschikt voor alle metalen, houten en kunststof oppervlakken met een coating. We gebruiken deze test om de hechting van coatings te bepalen met laagdikten tot 250 micrometer. Als de laag dikker is gebruiken we de pull off hechtingstest.

Na het afronden van de test ontvangt u binnen vijf werkdagen (indien gewenst) een rapport met de resultaten. Wellicht heeft u na het lezen ervan behoefte aan advies over het verbeteren van de kwaliteit van uw product. Omdat M2LAB specialist is op het gebied van industriële oppervlaktebehandeling, kunnen wij u hiermee verder helpen.